Wykonanie
Przyznam, ze dalam sie oszukac. A poniewaz, jak juz wspominalam wczesniej z czasem ostatnio u mnie krucho to polecam te alternatywe wszystkim zabieganym na koncowke karnawalu.


Na 12 sztuk:280 g
maki3 lyzeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli120 g
cukru2
jajka200 ml
mleka6 lyzek
oleku slonecznikowego lub 90 g rozpuszczonego i wystudzonego
maslakilka kropli
aromatu waniliowego4 lyzki
marmolady,
konfituryposypka:120 g
masla150 g
cukruForemki mufinkowe wlyozyc papierowymi papilotami.
Make,
proszek do pieczenia i sol wyspac do duzej miski, wymieszac z
cukrem.
Jajka lekko roztrzepac, wymieszac z
mlekiem,
olejem i
aromatem waniliowym. Przelac do miski z suchymi skladnikami i szybko wymieszac.
Polowe ciasta przelozyc do foremek, nastepnie w kazdej foremce wlozyc lyzeczke
konfitury i przykryc druga polowa ciasta. Wstawic do nagrzanego piekarnika ( 200°C) i piec ok 20 minut.
Maslo przeznaczone na posypke rozpuscic. Jeszcze cieple muffiny smarowac rozpuszczonym
maslem i obtaczac w cukrze.

Przepis z ksiazki: "Muffins. Die 50 besten Rezeptideen" wyd. Parragon. 2013 r.