Wykonanie
Bardzo dobry- nadzienie przypomina mi nieco
tofi z lekkim warzywnym posmakiem ;)
Na forme o srednic y24 cm:275 g gotowego
ciasta francuskiegonadzienie:450 g dyni hokkaido110 g
brazowego cukru150 ml
mleka skondensowanego2 lyzeczki
cynamonupo 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej, mielonego
imbiru i mielonych gozdzikow2
jajkakruszonka:40 g posiekanych orzechow wloskich50 g
brazowego cukru40 g
maki3 lyzki stopionego
masla3/4 lyzeczki
cynamonuForemke wylozyc papierem do peiczeniua, a anstpenie
ciastem francuskim, formujac wysoki brzeg, nastepnie wstawic do lodowki.
Dynie pokroic, wyjac pestki, obrac, pokroic na kawalki, podlac niewielka iloscia
wody, nastepnie dusic do miekkosci ok. 20 minut, zmiksowac i ostudzic.
Pure z dyni wymieszac z
jajkami,
mlekiem,
cukrem i
przyprawami. Skladniki kruszonki wymieszac widelcem. Nadzienie wylac na przygotowany
spod, wstawic do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, nastepnie posypac kruszonka i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem calkowicie wystudzic.Przepis z: "Backen leicht gemacht" nr 6/2013