ßßß Cookit - przepis na Placek z nadzieniem dyniowym i orzechowa kruszonka

Placek z nadzieniem dyniowym i orzechowa kruszonka

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobry- nadzienie przypomina mi nieco tofi z lekkim warzywnym posmakiem ;)
Na forme o srednic y24 cm:
275 g gotowego ciasta francuskiego
nadzienie:
450 g dyni hokkaido
110 g brazowego cukru
150 ml mleka skondensowanego
2 lyzeczki cynamonu
po 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej, mielonego imbiru i mielonych gozdzikow
2 jajka
kruszonka:
40 g posiekanych orzechow wloskich
50 g brazowego cukru
40 g maki
3 lyzki stopionego masla
3/4 lyzeczki cynamonu
Foremke wylozyc papierem do peiczeniua, a anstpenie ciastem francuskim, formujac wysoki brzeg, nastepnie wstawic do lodowki. Dynie pokroic, wyjac pestki, obrac, pokroic na kawalki, podlac niewielka iloscia wody, nastepnie dusic do miekkosci ok. 20 minut, zmiksowac i ostudzic. Pure z dyni wymieszac z jajkami, mlekiem, cukrem i przyprawami. Skladniki kruszonki wymieszac widelcem. Nadzienie wylac na przygotowany spod, wstawic do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, nastepnie posypac kruszonka i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem calkowicie wystudzic.
Przepis z: "Backen leicht gemacht" nr 6/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/11/Placek-z-nadzieniem-dyniowym-i-orzechowa-kruszonka.html