To dobra alternatywa dla osob nie posiadajacych piekarnika ;) Lub dla kogos, komu sie spieszy. Bo smazy sie szybciej, niz piecze :) Bo ciasteczka mozna upiec (usmazyc?) na patelni, a po wystudzeniu smakuja, jak zwykle ciastka z piekarnika :) Mozna je tez podawac na cieplo.Na ok. 16 sztuk o srednicy 6 cm:225 g maki2 1/2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta soli55 g margaryny do pieczenia55 g masla85 g brazowego cukru85 g rodzynek1 jajko1 lyzka mlekaDo miski przesiac make, wymieszac z proszkiem do pieczenia i sola. Dodac margaryne, maslo i rozetrzec w rekach z maka. Wymieszac z cukrem i rodzynkami. Dodac jajko i mleko. Zagniesc ciasto. Rozwalkowac - 5mm. Wykrawac okragla foremka o srednicy 6 cm ciastka i smazyc na patelni z niewielka iloscia masla. Smakuja zarowno na cieplo, jak i po wystudzeniu.Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2010r.