Wykonanie
Niby zwykłe, proste danie a jednak smakuje wyśmienicie
Kiełbasa uduszona w
młodej kapuście z warzywami idealnie pasuję do świeżego
pieczywa,
makaronu czy też gotowanych
ziemniaków.
Składniki: 1 kg. cienkiej,
czosnkowej kiełbasy np. chłopskiej2 duże
cebule0,5kg.
pieczarek1 łyżka
smalcu do smażenia
Kapusta:4 duże, mięsiste
pomidory1 główka
młodej kapusty2 łyżki
masła klarowanego1 pęczek posiekanego
kopru0,5l. rosołu lub
bulionu ew.
wody3 łyżki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, każdy naciąć z jednej strony na krzyż.
cebulę pokroić w kostkę.Obrane
pieczarki w pół plasterki.Na patelni rozgrzać
smalec , przesmażyć
kiełbasę z
cebulą.Dodać
pieczarki,smażyć do odparowania płynu.
Kapusta:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
masło, przesmażyć
pomidory do momentu aż puszczą sok.
kapustę poszatkować, dodać do
pomidorów, przemieszać.Gdy
kapusta zwiędnie dołożyć usmażoną
kiełbasę z warzywami.Wlać rosół oraz wsypać
koperek.Doprawić
solą i
pieprzem.Dusić 20 min.Dodać
przecier pomidorowy, wymieszać , pozostawić na minimalnym gazie kolejne 2-3 min.
Smacznego