ßßß Cookit - przepis na galareta drobiowa w słoikach

galareta drobiowa w słoikach

nazwa

Wykonanie

10/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos
Galareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie.
Składniki: porcja na 9 słoików 0 , 5 l
2 szyje z indyka
1 udziec z indyka
1 szyja z kaczki
4 pałki z kurczaka
2 ćwiartki z kurczaka
2 marchwię
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pory
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
6 ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 łyżki soli
sok z jednej cytryny
70 g żelatyny
Wykonanie:
Warzywa obieramy i w całości gotujemy/celem późniejszej dekoracji galarety/wkładamy umyte mięso .zalewamy 3,5 l wody dodajemy przyprawy oraz sól i gotujemy na małym ogniu/jak rosół około 2 -2,5 h/.
Próbujemy w razie potrzeby dosalamy.Wyjmujemy mięso do ostygnięcia ,a wywar przecedzamy.Żelatynę zalewamy wywarem w kubku i pozostawiamy do napęcznienia.Do wywaru wlewamy sok z cytryny i napęczniałą żelatynę .Mieszamy i podgrzewamy chwilę ale nie do zagotowania.Odstawiamy.Mięso ,pozbawiamy skóry i rozdrabniamy palcami na małe kawałki .Do słoików dajemy mięso i zalewamy gorącym wywarem.Zakręcamy ,słoiki układamy w garnku i gotujemy 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania.
(Odwiedzono 5 501 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Powiązany przepis:
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa
czekoladowy dżem śliwkowy
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa
Potrawy Wielkanocne
Najnowsze wpisy
powidła śliwkowe z cytryną
kremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowy
galareta drobiowa w słoikach
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
POLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWY
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SŁOWNIK KULINARNY
ŚNIADANIA
SOSY
ZUPY
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz
Facebook
Jeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .
Popularne przepisy
zupa z botwinki wegetariańska
tatar według przepisu Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
Zakładki
Czym jest blog kulinarny, jak go założyć
DOBRE RADY
KONTAKT
KUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆ
POLITYKA CIASTECZEK
POLITYKA PRYWATNOŚCI
POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
WSPÓŁPRACA
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/galareta-drobiowa-w-sloikach