Wykonanie
10/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos

Galareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie.
Składniki: porcja na 9 słoików 0 , 5 l
2 szyje z
indyka1
udziec z
indyka1 szyja z
kaczki4 pałki z
kurczaka2 ćwiartki z
kurczaka2 marchwię
1
pietruszkakawałek
selera1/2
pory1 mała
cebula4 ząbki
czosnku3
liście laurowe6
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu2 łyżki
solisok z jednej
cytryny70 g
żelatynyWykonanie:
Warzywa obieramy i w całości gotujemy/celem późniejszej dekoracji galarety/wkładamy umyte
mięso .zalewamy 3,5 l
wody dodajemy
przyprawy oraz
sól i gotujemy na małym ogniu/jak rosół około 2 -2,5 h/.
Próbujemy w razie potrzeby dosalamy.Wyjmujemy
mięso do ostygnięcia ,a
wywar przecedzamy.
Żelatynę zalewamy
wywarem w kubku i pozostawiamy do napęcznienia.Do
wywaru wlewamy
sok z cytryny i napęczniałą
żelatynę .Mieszamy i podgrzewamy chwilę ale nie do zagotowania.Odstawiamy.
Mięso ,pozbawiamy skóry i rozdrabniamy palcami na małe kawałki .Do słoików dajemy
mięso i zalewamy gorącym
wywarem.Zakręcamy ,słoiki układamy w garnku i gotujemy 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania.
(Odwiedzono 5 501
razy, 1 wizyt dzisiaj)
Powiązany przepis:
galareta drobiowa z różnych rodzajów
mięsa
czekoladowy dżem śliwkowygalareta drobiowa z różnych rodzajów
mięsaPotrawy Wielkanocne
Najnowsze wpisy
powidła śliwkowe z
cytrynąkremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowygalareta drobiowa w słoikach
galareta drobiowa z różnych rodzajów
mięsaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z
KARKÓWKIDESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
POLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWY
PRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SŁOWNIK KULINARNY
ŚNIADANIA
SOSY
ZUPY
O blogu

Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski

Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz
Facebook
Jeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .
Popularne przepisy
zupa z
botwinki wegetariańska

tatar według przepisu
Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości

Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy
Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą
sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na
konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.

Zakładki
Czym jest blog kulinarny, jak go założyć
DOBRE RADY
KONTAKT
KUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆ
POLITYKA
CIASTECZEKPOLITYKA PRYWATNOŚCI
POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWSPÓŁPRACA

Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org