Wykonanie
W każdą niedzielę, staram się by na moim
stole znalazł się wyjątkowy obiad, lecz przygotowany tak aby kuchni nie stać wielu godzin a spędzić je w rodzinnym gronie. Na zabawie z córkami, długim spacerze czy też spokojnie poleniuchować w domowym zaciszu.Polędwiczka jest delikatnym
mięsem,które przygotowuję się w parę chwil,a na tym właśnie mi zależy.Dobrze doprawiona dzięki
Vegecie Natur oraz świeżo mielonego
czarnego pieprzu z dodatkiem
boczku który nadaje soczystości oraz słodkich suszonych
śliwek.Do
mięsa idealnym dodatkiem jest
sos śliwkowy, słodki z nutą pikanterii dzięki
cebuli i
przyprawom.Pieczone
ziemniaki dopełniają nasz pyszny obiad na który bez wahania możemy zaprosić rodzinę czy znajomych.Polecam spróbować


Składniki: Faszerowana polędwiczka:2
polędwiczki wieprzowe ( każda po 500g.)2 łyżeczki
Vegety Naturświeżo mielony
czarny pieprz250g.
boczku pieczonego w plastrach250g.
boczku parzonego w kawałku100 g. suszonych
śliweksmalec lub
olej do smażenia
Sos śliwkowy:1
cebula1 łyżka
masła200g suszonych
śliwek2 łyżki
powideł śliwkowych0,5l.
bulionu lub
wody ( ew. domowego rosołu)świeżo mielona
sól morskaświeżo mielony
czarny pieprz Przygotowanie: Faszerowana polędwiczka: Umyte i osuszone
polędwiczki rozkroić wzdłuż nie przecinając do końca, tak by powstał płat.Każdą oprószyć łyżeczką
Vegety Natur oraz świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Ułożyć plastry
boczku pieczonego, paski
boczku parzonego oraz przekrojone na pół
suszone śliwki.Zwinąć
mięso zakładając dwa boki na farsz a następnie zwinąć w rulon.Brzegi spiąć wykałaczką.Na patelni rozgrzać tłuszcz obsmażyć
polędwiczki po 2 min. z każdej strony.Umieścić w naczyniu żaroodpornym, każdą polać łyżką tłuszczu po smażeniu.Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Sos śliwkowy:
Cebulę posiekać drobno,
śliwki pokroić na mniejsze kawałki.W garnku rozgrzać
masło, zeszklić
cebulę,dołożyć
śliwki.Smażyć na minimalnym gazie kolejne 5 min. aż
śliwki zaczną się rozpadać ( można dołożyć
masła)Wlać bulion/wodę, dodać
powidła śliwkowe oraz doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Składnik sosu zblendować.Z polędwiczek usunąć wykałaczki, pokroić
mięso w plastry.Podawać w towarzystwie
sosu śliwkowego.










Smacznego#durszlakXvegetanatur#vegetanatur#inspirowanenatura