Wykonanie
Dziś będzie bardziej obiadowo -
młoda kapusta. Kto jej nie zna? No właśnie, niby taka popularna zwykła
kapusta, a jak usłyszałam skład to się zdziwiłam. Nigdy bym nie przypuszczała, że mama wkłada do niej -
śliwki. Ale zobaczcie sami :-)
MŁODA KAPUSTA1 spora główka
młodej kapusty0,5 litra
wodysól1 duża
cebula350 g
boczkuziarenka smaku1,5 łyżki
mąki1 duża łyżka
powideł śliwkowych lub 10 kwaśnych
śliwekKapustę myjemy, drobno szatkujemy, solimy i pozostawiamy tak na chwilę.
Młoda kapusta może być gorzka, więc czekamy aż pod wpływem
soli puści sok i odciskamy przed włożeniem do garnka. Po odciśnięciu zalewamy ją 0,5 litrem
wody i gotujemy.W tym czasie obieramy
cebulę, drobno kroimy i szklimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażmy. Gdy
kapusta zmięknie dodajemy do niej
cebulę z
boczkiem i mieszamy - gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut, doprawiamy ziarenkami smaku.Po tym czasie zaprawiamy
mąką, więc 1,5 łyżki
mąki mieszamy z małą ilością zimnej
wody (tak aby nie było grudek) i rozprowadzamy w
kapuście. Na koniec wkładamy dużą łyżkę powideł, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.Jeśli nie mamy
powideł śliwkowych umyte i wypestkowane
śliwki wkładamy do
kapusty na początku gotowania, zanim dodamy
cebulę z
boczkiem.SMACZNEGO :-)