Wykonanie
Risotto pełne niesamowitego smaku, świeżych, leśnych podgrzybków oraz prawdziwego, górskiego
oscypka.Doprawione aromatyczną
natką pietruszki z
masłem które nadaje daniu kremowości.Przepyszny pomysł na obiad lub kolację.
Składniki: 300g
ryżu arborio400g. podgrzybków2
cebule2 łyżki
masła klarowanego200ml
białego wina1l. rosołu lub
bulionu1/2 pęczka
natki pietruszkiświeżo mielona
sól morskaświeżo mielony
czarny pieprz1/2 tartego
oscypka1 czubata łyżka
masła 82% Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.Na patelni rozgrzać
masło klarowane, zeszklić
cebulę, dołożyć
grzyby smażyć przez kolejne 10 min.Wsypać suchy
ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.Wlać
wino, gdy
ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.Smażyć do momentu aż
ryż wchłonie płyn.Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość
ryżu, co jakiś czas mieszając.Danie doprawić
solą i pierzem.Wsypać tarty
oscypek oraz
natkę pietruszki.Smażyć jeszcze chwilę mieszając.Dołożyć
masło, smażyć do jego rozpuszczenia.Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.
Smacznego