ßßß
Składniki: 300g ryżu arborio400g. podgrzybków2 cebule2 łyżki masła klarowanego200ml białego wina1l. rosołu lub bulionu1/2 pęczka natki pietruszkiświeżo mielona sól morskaświeżo mielony czarny pieprz1/2 tartego oscypka1 czubata łyżka masła 82% Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.Cebulę posiekać drobno.Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dołożyć grzyby smażyć przez kolejne 10 min.Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.Wlać wino, gdy ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość ryżu, co jakiś czas mieszając.Danie doprawić solą i pierzem.Wsypać tarty oscypek oraz natkę pietruszki.Smażyć jeszcze chwilę mieszając.Dołożyć masło, smażyć do jego rozpuszczenia.Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.




Smacznego