Kremowe risotto z delikatnymi w smaku leśnymi kurkami oraz aromatycznym, świeżym lubczykiem.Składniki: 1 cebula2 łyżka masła klarowanego300g. oczyszczonych kurek300g. ryżu arborio100ml białego wina1l. rosołu lub bulionu1 garść świeżych liści lubczykusól morska świeżo mielonapieprz czarny świeżo mielony2 łyżki masła prawdziwego100g. tartego parmezanu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle klarowanym.Dodać kurki, smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.Wlać wino a po chwili ok 0,5l. rosołu.Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.Stopniowo dolewać resztę bulionu sprawdzając miękkość ryżu.Gdy miękkość ryżu jest idealna dodajemy drobno posiekany lubczyk, masło oraz doprawiam solą i pieprzem.Pozostawiamy do rozpuszczenia się masła.Risotto zdejmujemy z gazu,wsypujemy parmezan energicznie mieszamy.Podajemy gorące.Smacznego