Wykonanie
Składniki2
kolby kukurydzysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
masła2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanieUsunąć zewnętrzne liście
kukurydzy, pozostawiając kilka liści najbliżej otaczających kolby. Oderwać wszystkie włókna.
Kukurydzę umyć, odsunąć na chwilę liście i posypać kolby
solą oraz
pieprzem. Z powrotem otulić kolby liśćmi i ułożyć na ruszcie, na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym (jeśli używasz silniejszego grilla węglowego
kukurydzę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut).Grillować aż
ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią i lekko zbrązowieją z każdej strony, przez 15 - 20 minut w zależności od rodzaju grilla. Mniej więcej w połowie grillowania odwinąć liście, odsłaniając ziarna i umożliwiając ich zrumienienie się. W międzyczasie przygotować
masło pietruszkowe. Wymieszać miękkie
masło z
natką pietruszki, doprawić
solą oraz
pieprzem.
Kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku. Posmarować
masłem pietruszkowym, ewentualnie podać je w oddzielnej miseczce.