Wykonanie
Kukurydzę można przygotowywać na wiele sposobów i serwować ją z najróżniejszymi dodatkami. Ja mam jeden sprawdzony przepis i chyba nigdy go nie zmienię. Ziarna są jędrne, a w smaku słone, maślane i słodkie zarazem. Tak przygotowane kolby są świetnym dodatkiem do obiadu i dań z grilla.Składniki (4 porcje):4
kolby kukurydzy1 łyżka
cukruszczypta
soli morskiej gruboziarnistej2 łyżki
masłaKukurydzę obieramy z liści zewnętrznych, usuwamy wąsy i odcinamy twardy trzonek. Płuczemy kolby w zimnej wodzie. Do garnka z
wodą (
wody wlewamy tyle, żeby kawałki
kukurydzy pływały swobodnie) dodajemy łyżkę
cukru.
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kolby. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy
kukurydze 10-15 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy
masłem i oprószamy
solą morską.Kolby można przebić na wylot patyczkami drewnianymi (wzdłuż twardego rdzenia) - ułatwi to obgryzanie.