Wykonanie
Risotto. Kiedy pierwszy raz miałam je ugotować miałam lekki stres. Jak pewnie większość osób. Okazało się jednak, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. Wystarczą dobre składniki i dużo cierpliwości. I musi się udać.Klasyczne risotto przygotowuje się zapewne ze świeżymi
borowikami. Moje jednak opiera się głównie na podgrzybkach bo takie udało się zebrać tej jesieni. No i oczywiście w grudniu mam je tylko w wersji suszonej i mrożonej.Przepis ze specjalnym podziękowaniem dla mojej Mamy. Bez jej uwielbienia do zbierania
grzybów, nie byłoby tego risotto.Potrzebujesz:10 plasterków
suszonych grzybów1 litr
bulionu warzywnego1/2 białej
cebuli1 ząbek
czosnku5 łyżek
masła150 mrożonych
grzybów (rozmrożonych i odsączonych)200 g
ryżu do risotto80 ml
białego wina2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz5 łyżek tartego
parmezanuPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalej letnią
wodą i mocz przez je w niej przez kilka godzin. Następnie wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Rozmrożone i osuszone
grzyby pokrój na plasterki.Przygotuj
bulion i trzymaj go cały czas na małym ogniu tak żeby był gorący przez cały czas szykowania risotto.
Cebulę i
czosnek obierz i pokrój na małą kosteczkę.Rozgrzej na głębokiej patelni 2 łyżki
masła. Włóż
cebulę i
czosnek, duś do miękkości (ok. 3-4 minut) na małym ogniu starając się nie zrumienić całości. Do
cebuli dodaj mrożone
grzyby, duś całość aż
grzyby zmiękną (ok. 2 minut). Zdejmij
grzyby z patelni starając się zostawić
cebulę. Rozgrzej kolejną łyżkę
masła i wsyp cały
ryż. Dodaj namoczone
suszone grzyby, wymieszaj całość i smaż przez ok. 1 minutę aż
ryż pokryje się
masłem. Wlej
wino i gotuj aż całe wyparuje (ok. 2 minut). Następnie wlej łyżkę wazową
bulionu, zamieszaj i gotuj aż cały płyn zostanie wchłonięty przez
ryż. Wlej kolejną łyżkę
bulionu i znów poczekaj na wchłonięcie, powtarzaj czynność aż do uzyskania idealnej konsystencji
ryżu. Musi być miękki z zewnątrz i al dente w środku. Całość gotowania potrwa ok. 15 do 20 minut. Na koniec dodaj odłożone
grzyby,
natkę pietruszki,
parmezan i pozostałe
masło. Wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem. Podawaj od razu.