Wykonanie
Cześć,Korzystając z nadchodzącego Art Food Bazaru, zapraszamy Was na paellę inspirowaną ostatnią edycją eventu i
owocami morza, jakie mieliśmy okazję tam spróbować.Dla nas najlepsza paella to ta łącząca w sobie smak różnych
owoców morza, aromat przypraw i świeżość
cytryny.
Owoce morza połączyliśmy z świeżymi warzywami, mielonymi
parykami z Węgier i
cytryną. Przed
Wami przepis na paellę z
owocami morza .Składniki (na 2 normalne porcje):1/2 opakowania
ryżu arborio1 opakowanie mieszanki
owoców morza (znaleźliśmy taką mieszankę w Lidlu, wyszło ok. 400 gram)1/2 opakowania zielonych papryczek padron (również znaleźliśmy je w Lidlu)1
czerwona papryka2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku1
pomidor4 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
sosu sojowego200 ml
białego wina1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
ostrej papryki1/4 łyżeczki
szafranusól,
pieprzcytryna pokrojona w ćwiartkiMaking-off:Rozmrażamy
owoce moża.
Papryki i
cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na
oliwie przez minutę. Dodajemy przepuszczony przez praskę
czosnek i pokrojonego w kostkę
pomidora. Smażymy jeszcze minutę, po czym dodajemy rozmrożone
owoce morza.Zalewamy wszystko
wywarem przygotowanym z odrobiny płynu z patelni,
wina,
sosu sojowego i
rybnego. Dodajemy
przyprawy oraz
ryż.Gotujemy aż do odparowania sosu, przynajmniej pare minut pod przykryciem tak, aby składniki sobą przeszły.Jeśli szukacie inspiracji kuliarnych, zapraszamy również na kolejne spotkanie w ramach Art Food Bazar. Więcej informacji o nim znajdziecie tutaj .Smacznego!Gosia i PrzemekReklamy