ßßß
Biszkopt:8 jajek250g cukru130g mąki2 duże łyżki kakao8 łyżek letniej wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaBita śmietana:1l śmietany 30%2 śmietany śnieżki3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku do rozpuszczenia3-4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyMasa migdałowa:300g płatków migdałowych100g masła50g cukru2 łyżki mleka2-3 łyżki miodu prawdziwegoduża paczka solonych krakersów1/2 puszki kajmakuPoncz:3 łyżki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu lub zwykłej + 3/4 szkl wrzątku do rozpuszczenia1 łyżeczka cukru3 łyżki likieru AmarettoSposób przygotowania przepisu:Biszkopt: Żółtka utrzeć a cukrem i wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Wymieszać, z białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.Masa migdałowa: Cukier, masło, miód,mleko rozpuścić, dodać płatki migdałowe, chwile smażyć cały czas mieszając, wystudzić. Do wystudzonych migdałów dodać kajmak, wymieszać. Odłożyć kilka łyżek masy migdałowej, reszta masy zlepiać po 2 krakersy.Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę lekko spienić, wsypać cukier puder, śnieżki, cukier waniliowy, ubić na sztywno, pod koniec wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.Poncz: Kawę zaparzyć, dodać cukier i likier, wystudzić.Przełożenie ciasta: Do formy włożyć jedna część biszkoptu, nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy śmietanowej, na masę ułożyć sklejone krakersy, wyłożyć resztę śmietany, przykryć biszkoptem, nasączyć, posmarować resztą masy migdałowej, całość można posypać płatkami migdałowymi.Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.