Wykonanie
Kakaowe biszkopty,
bita śmietana, słone
krakersy, kajmak i
migdały, pyszne połączenie.
Biszkopt:8
jajek250g
cukru130g
mąki2 duże łyżki
kakao8 łyżek letniej
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBita śmietana:1l
śmietany 30%2
śmietany śnieżki3 łyżeczki
żelatyny + 1/3 szkl wrzątku do rozpuszczenia3-4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyMasa migdałowa:300g
płatków migdałowych100g
masła50g
cukru2 łyżki
mleka2-3 łyżki
miodu prawdziwegoduża paczka solonych
krakersów1/2 puszki kajmakuPoncz:3 łyżki
kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu lub zwykłej + 3/4 szkl wrzątku do rozpuszczenia1 łyżeczka
cukru3 łyżki
likieru AmarettoSposób przygotowania przepisu:
Biszkopt:
Żółtka utrzeć a
cukrem i
wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao mąkę. Wymieszać, z
białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.Masa migdałowa:
Cukier,
masło,
miód,
mleko rozpuścić, dodać
płatki migdałowe, chwile smażyć cały czas mieszając, wystudzić. Do wystudzonych
migdałów dodać kajmak, wymieszać. Odłożyć kilka łyżek masy migdałowej, reszta masy zlepiać po 2
krakersy.
Bita śmietana: Schłodzoną
śmietanę lekko spienić, wsypać
cukier puder,
śnieżki,
cukier waniliowy, ubić na sztywno, pod koniec wlać rozpuszczoną i wystudzoną
żelatynę.Poncz:
Kawę zaparzyć, dodać
cukier i
likier, wystudzić.Przełożenie ciasta: Do formy włożyć jedna część
biszkoptu, nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy śmietanowej, na masę ułożyć sklejone
krakersy, wyłożyć resztę
śmietany, przykryć
biszkoptem, nasączyć, posmarować resztą masy migdałowej, całość można posypać
płatkami migdałowymi.Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.
