ßßß Cookit - przepis na Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 8 marca 2019
Kupiony na wyprzedaży bakłażan rewelacyjnie się sprawdził jako główny składnik do mojej ulubionej ostatnio pasty. Możemy też użyć ją jako dodatek do drugiego dania.
Składniki
bakłażan - 2 sztuki
posiekana cebula - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
posiekany czosnek - 3 sztuki
pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3-5 łyżek
Instrukcje
1. Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą. Zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie wycieramy bakłażana ręcznikiem papierowym. Kroimy go na bardzo drobną kosteczkę.
2. Cebulę i drobno pokrojoną paprykę podsmażamy na oleju przez około 10 minut, następnie dodajemy do nich bakłażana, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem dolewając od czasu do czasu troszkę wody. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe (opcjonalnie).
@ jest to idealna pasta na chleb, najlepiej smakuje gdy jest ciepła
@ można jej też użyć jako sosu do makaronu lub ryżu
Źródło:https://zdrowienatalerzu.pl/pasta-z-baklazana