Wykonanie
Do 11 listopada 2018 roku trwa akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana przez
sieć hurtowni MAKRO Polska . Lista restauracji serwujących niezwykłe menu pełne dawnych smaków dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl . A ja wybrałam kolejny przepis z książki Sto receptur na sto lat niepodległości (MAKRO), tym razem na coś na słodko.
Cannelloni marcepanowe z kremem z trawy żubrowej – przepis:
Cannelloni:200 g całych
migdałów200 g
cukru pudru40 ml
wódki z trawą żubrowąKrem żubrowy:250 ml
mleka3
żółtka30 g
cukru kryształu20 g
mąki pszennej9 źdźbeł trawy żubrowej
Lukier żurawinowy:100 g
cukru pudru20 ml soku z
żurawinyCannelloni:
migdały zaparzamy gorącą
wodą na około 10 minut, po czym odlewamy
wodę i obieramy z łupiny. Obrane
migdały przekładamy do urządzenia miksującego i rozdrabniamy na pył przez około minutę przy maksymalnych obrotach. Do rozdrobnionych
migdałów dodajemy
cukier puder,
wódkę i ucieramy przez około 10 minut. Następnie odstawiamy na 30 minut do chłodni. Gdy uzyskamy jednolitą i elastyczną masę, rozwałkowujemy ją na cienki płat, wykrawamy prostokąt i za pomocą formy w kształcie wałka rolujemy nasz marcepan. Razem z formą przekładamy na pergamin i zapiekamy w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 17 minut do uzyskania lekko złotej barwy. Gotowe
cannelloni studzimy i wyjmujemy z niej formę.Krem żubrowy: w misce miksujemy
żółtka wraz z
cukrem,
mąką i 20 ml
mleka. Resztę
mleka zagotowujemy z trawą żubrową i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy
żółtka mlekiem, dokładnie mieszając. Przez drobne sito przelewamy do rondla i podgrzewamy do momentu gęstnienia i odrywania się kremu od dna rondla. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzonym kremem faszerujemy
cannelloni.
Lukier żurawinowy:
cukier puder przesiewamy przez sito i ucieramy z
sokiem z
żurawiny. Z gotowego lukru rysujemy wzory na macie silikonowej lub pergaminie i po zastygnięciu możemy przenieść na nasz deser jako element dekoracyjny. Przepis przygotował Michał Arciszewski, Szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu.