Wykonanie
Panettone … babka drożdżowa pieczona w okresie Świąt Bożego Narodzenia we Włoszech … napakowana
bakaliami, wysoka i puszysta! Po upieczeniu odwracana do góry dnem i wieszana na wykałaczkach, aby nie opadała, przyznam się, ze tak nie zrobiłam, przez co nie wyszła taka równa …

Składniki:500 g
mąki pszennej12 g suchych
drożdży100 g
masła lub
margaryny4
żółtka¾ szklanki
cukru1 ½ szklanki
śmietany 18 %sok z jednej
cytrynyDodatkowo:100 g
orzechów włoskich50 g
suszonej żurawiny50 g
rodzynek25 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 ml
rumuWykonanie:Dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki. Odstawiamy.
Rodzynki zalewamy
rumem. Odstawiamy.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże i łyżką
cukru. Mieszamy. W rondlu podgrzewamy
śmietanę z
masłem, pozostałym
cukrem i
sokiem z cytryny. Do miski z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
żółtka oraz ciepłą (nie gorącą!)
śmietanę z tłuszczem,
cytryną i
cukrem. Składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, lub miksera z końcówką haka, dodajemy
bakalie i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do foremek, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i dekorujemy
bakaliami.Smacznego!