ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej12 g suchych drożdży100 g masła lub margaryny4 żółtka¾ szklanki cukru1 ½ szklanki śmietany 18 %sok z jednej cytrynyDodatkowo:100 g orzechów włoskich50 g suszonej żurawiny50 g rodzynek25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej50 ml rumuWykonanie:Dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki. Odstawiamy.Rodzynki zalewamy rumem. Odstawiamy.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i łyżką cukru. Mieszamy. W rondlu podgrzewamy śmietanę z masłem, pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy żółtka oraz ciepłą (nie gorącą!) śmietanę z tłuszczem, cytryną i cukrem. Składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, lub miksera z końcówką haka, dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do foremek, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i dekorujemy bakaliami.Smacznego!