Wykonanie
Puszysta babka drożdżowa z dodatkiem
orzechów włoskich,
żurawiny i
rodzynek. Pyszna ozdoba świątecznego stołu.





Składniki:500 g
mąki pszennej12 g suchych
drożdży100 g
margaryny4
żółtka (ewentualnie 2
jajka)¾ szklanki
cukru1 ½ szklanki
śmietany 18 %sok z jednej
cytrynyDodatkowo:100 g
orzechów włoskich50 g
suszonej żurawiny50 g
rodzynek25 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże i łyżką
cukru. Mieszamy. W rondlu podgrzewamy
śmietanę z
margaryną, pozostałym
cukrem i
sokiem z cytryny. Do miski z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
żółtka oraz ciepłą (nie goracą!)
śmietanę z
margaryną,
cytryną i
cukrem. Składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy
bakalie i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować
masłem), a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i posypujemy
bakaliami.Smacznego!