Wykonanie
Chilli con carne to nie jest typowym daniem jednogarnkowym, ani daniem polskim, lecz łatwo je przygotować w jednym garnku. Więc do dzieła i robimy
Chilli con Carne – smaczne danie jednogarnkowe dla całej rodziny czteroosobowej.500g
mięsa mielonego400g
pieczarek3 średnie
cebulejedna puszka
białej fasolki w
sosie pomidorowym lub fioletowej
fasoli – wybierzcie tą, którą lubicie (możecie zrobić mix różnych
fasoli)dwie
puszki pomidorów w kawałkach w
sosie pomidorowymdwie średnie
papryki4 szklanki surowego
makaronuszklanka tartego
sera żółtegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
chilli w proszku,
chilli grys,
słodka papryka,
czosnek granulowany,
kmin rzymski,
oreganoopcjonalnie: puszka
kukurydzyOczywiście przygotowania rozpoczynamy naszykowania dużego garnka (z powłoką teflonową) i mieszanki
oliwy z
masłem.W pierwszej kolejności drobno siekamy
cebulę i szklimy w garnku. Następnie szatkujemy w plasterki
pieczarki i dorzucamy do
cebuli.
Pieczarki i
cebulę dusimy około 10 minut na średnim ogniu.Podczas duszenia
cebuli wraz z
pieczarkami, szatkujemy w paseczki lub kostkę obie
papryki i dodajemy do garnka i dusimy kolejne 10 minut.Następnie dodajemy surowe
mięso mielone i razem smażymy.Doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Następnie, gdy
mięso będzie zarumienione dorzucamy wybrana
fasolkę wraz z
sosem pomidorowym, puszkę
kukurydzy i dokładnie mieszamy. Jeżeli podczas smażenia
papryki lub
mięsa wydobędzie się
woda, nie odcedzajcie jej – podczas późniejszego gotowania, część
wody wchłonie w
makaron a reszta odparuje.Następnie dorzucamy
pomidory z puszki też wraz z całym
sosem pomidorowym i dokładnie mieszamy.Dodajemy surowy
makaron dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kolejne 10 minut.Jeżeli w garnku będziecie
mieć za mało
wody by zakryć
makaron możecie dolać przegotowanej
wody lub
przecieru pomidorowego.Gdy
makaron będzie prawie ugotowany i już nie al dente dodajemy pozostałe
przyprawy. Ilość ostrych przypraw dodajcie wedle własnego smaku i gustu.Możecie teraz też dosypać tarty
ser żółty lub dodać go, gdy nałożycie danie na talerze i obsypać
serem. Gdy dodacie
ser w garnku oczywiście zamieszajcie.Potrawę na talerzach możecie przyozdobić świeżo poszatkowaną
natką pietruszki.Smacznego!Polecam przepisy na inne dania jednogarnkowe i dania obiadowe:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLN(No Ratings Yet)Loading...