ßßß Cookit - przepis na Kurczak z batatami z wolnowaru

Kurczak z batatami z wolnowaru

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kurczak z batatami to kolejna, pyszna potrawa z wolnowaru. Wolnowar to przydatne w domu urządzenie, pozwala przygotować wspaniałe dania bez stania przy kuchni, wystarczy przygotować i wstawić wszystkie składniki do wolnowaru, włączyć i zająć się czymkolwiek innym. Gotowanie w wolnowarze trwa bardzo długo – w zależności od potrawy może to być 4 a nawet 10 godzin. Danie z wolnowaru można nastawić rano, iść do pracy i po powrocie zjeść pyszny, gorący obiad.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Bataty:
2 bataty (ok. 1 kg)
50 ml bulionu z kurczaka
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Kurczak:
4 udka kurczaka
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
½ brokułu
Sposób przygotowania:
Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do wolnowaru.
W salaterce wymieszać bulion z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem, zalać tym bataty.
W małej misce wymieszać cukier, paprykę, pieprz cayenne, tymianek oraz rozmaryn (porządnie rozgnieciony w moździerzu lub drobno posiekany na desce).
⅓ przygotowanej mieszanki ziół i przypraw rozsypać na batatach.
Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, udka smażyć do zarumienienia mięsa.
Podsmażone udka wyłożyć na batatach, posypać resztą mieszanki przypraw. Wolnowar włączyć na pozycję „LOW”, podgrzewać prze 7 – 8 godzin. Na pół godziny przed końcem gotowania na wierzchu ułożyć podzielone różyczki brokułu.
Kurczaka z batatami i brokułami podawać gorącego, podlanego sosem z dna naczynia.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/10/kurczak-z-batatami