Wykonanie
Poziom trudności
Kurczak z
batatami to kolejna, pyszna potrawa z wolnowaru. Wolnowar to przydatne w domu urządzenie, pozwala przygotować wspaniałe dania bez stania przy kuchni, wystarczy przygotować i wstawić wszystkie składniki do wolnowaru, włączyć i zająć się czymkolwiek innym. Gotowanie w wolnowarze trwa bardzo długo – w zależności od potrawy może to być 4 a nawet 10 godzin. Danie z wolnowaru można nastawić rano, iść do pracy i po powrocie zjeść pyszny, gorący obiad.Porcja dla 4 osóbSkładniki:
Bataty:2
bataty (ok. 1 kg)50 ml
bulionu z kurczaka2 ząbki
czosnku¼ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuKurczak:4
udka kurczakasólświeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy½ łyżeczki
brązowego cukru1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki½ łyżeczki
pieprzu cayenne1 płaska łyżeczka suszonego
tymianku1 płaska łyżeczka suszonego
rozmarynu½
brokułuSposób przygotowania:
Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do wolnowaru.



W salaterce wymieszać
bulion z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz
pieprzem, zalać tym
bataty.


W małej misce wymieszać
cukier,
paprykę,
pieprz cayenne,
tymianek oraz
rozmaryn (porządnie rozgnieciony w moździerzu lub drobno posiekany na desce).

⅓ przygotowanej mieszanki
ziół i przypraw rozsypać na batatach.
Udka kurczaka przyprawić
solą i
pieprzem.

Na patelni rozgrzać
oliwę, udka smażyć do zarumienienia
mięsa.

Podsmażone udka wyłożyć na batatach, posypać resztą
mieszanki przypraw. Wolnowar włączyć na pozycję „LOW”, podgrzewać prze 7 – 8 godzin. Na pół godziny przed końcem gotowania na wierzchu ułożyć podzielone różyczki
brokułu.
Kurczaka z
batatami i
brokułami podawać gorącego, podlanego sosem z dna naczynia.

Smacznego!