Wykonanie
Poziom trudności
Śledzie w
jogurtowym sosie to najlżejsza wersja
śledziowych przekąsek. Połączenie
jabłka,
cebuli i
jogurtu zapewnia potrawie świeżość i lekkość.
Cebula to niskokaloryczne warzywo z rodzaju
czosnku. Jest obecna w każdej kuchni, w różnych odmianach i kolorach. Najpopularniejsza jest
cebula zwyczajna, ale także
cebula cukrowa ,czerwona również się cieszą naszym uznaniem.
Cebula ma wiele leczniczych właściwości. W zamierzchłych czasach
cebulą leczono szkorbut (chorobę, spowodowaną niedoborem witaminy C) wśród marynarzy i więźniów, i chociaż nie zawiera witaminy C w super ilościach, to zawsze była tania, łatwo dostępna i łatwa w długotrwałym przechowywaniu. Dzisiaj wiemy, że
cebula posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze, spożywana regularnie chroni przed wystąpieniem nowotworu jelita grubego, jamy ustnej i gardła, nerek, a nawet jajników, obniża poziom
cukru we
krwi. Najlepszym sposobem na leczenie
kaszlu i przeziębień jest
syrop z
cebuli, jeśli tylko przekonamy się do specyficznego smaku i zapachu tego specyfiku. Sok z
cebuli uśmierza świąd i ból po ugryzieniu przez osę i inne owady. Jedzenie
cebuli wpływa na przyspieszenie metabolizmu i usprawnienie trawienia oraz obniżanie ciśnienia tętniczego
krwi. W mojej kuchni używam dużo
cebuli, zdecydowanie więcej niż
ziemniaków.Składniki:250 g solonych płatów
śledziowych (a’la
matiasów)3 pełne łyżki
jogurtu greckiego2 łyżeczki
majonezu1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
soku z cytryny½ dużego
jabłka1 nieduża
cebulasól i świeżo zmielony
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie lub
mleku. Moczenie powinno trwać od 30 minut do 1 godziny. Po tym czasie
śledzie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. W sporej salaterce wymieszać razem
jogurt,
majonez,
musztardę,
jabłko starte na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać do sosu.


Na koniec sos doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.

Płaty
śledziowe pokroić na 1½ cm paski, dodać do sosu.


Wszystko razem wymieszać, przełożyć do słoika i odstawić na ok. 24 godziny, wtedy
śledzie w
jogurtowym sosie smakują najlepiej.

Smacznego!