ßßß


5 płatów śledzi (użyłam marynowanych)1 średnia fioletowa cebula1 szklanka jogurtu greckiego1 łyżeczka łagodnej musztardy2 łyżeczki majonezu1 małe winne jabłkosól, pieprz (jeśli używacie solonych śledzi, uważajcie na sól !)odrobina cukru do smakuJeśli mamy śledzie solone zamaczamy je w zimnej wodzie na około godzinę, a następnie osączamy i osuszamy.Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem i musztardą, sporą dozą pieprzu i małą ilością soli.
Potem dodajemy posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach jabłko.
Na końcu sól, szczyptę lub dwie cukru, mieszamy wszystko dokładnie.
UWAGA: Jeśli mamy solone śledzie sól dodajmy na drugi dzień, kiedy ryba "przegryzie się" z resztą składników.Śledzie kroimy w dzwonka, mieszamy z sosem, odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.