ßßß Cookit - przepis na Ciasto miodowo - czekoladowe

Ciasto miodowo - czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Słynne i znane nie tylko fanom Nigelli Lawson ciasto miodowo - czekoladowe z marcepanowymi pszczółkami :). Miękkie, pięknie wyrośnięte, a zarazem odpowiednio wilgotne i niezapychające. Czekolada nie zdominowała smaku ciasta, wyraźnie czułam smak miodu, co bardzo wpasowuje się w klimat świąteczny, a smakuje i dzieciom (słodziutka miodowa polewa...) i dorosłym.
Składniki na ciasto:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
180 g miałkiego jasnego brązowego cukru
225 g masła
125 ml płynnego miodu*
2 duże jajka
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
250 ml wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło, miód i wodę. Podgrzewać, do rozpuszczenia się składników, co pewien czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić, choć mieszanka może pozostać letnia.
Bezpośrednio do mieszanki wbić jajka, dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Następnie przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wymieszać wszystko rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 165ºC, bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować pszczółkami (przepisy poniżej).
Polewa czekoladowo - miodowa:
60 ml wody
125 ml płynnego miodu*
175 g gorzkiej czekolady, posiekanej
75 g cukru pudru
W małym garnuszku zagotować wodę z miodem. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odczekać 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać, do połączenia. Odrobinę polewy zostawić do dekoracji pszczółek - nie myć garnuszka zbyt szybko ;).
Marcepanowe pszczółki:
25 g złotego marcepanu
12 płatków migdałów
Z marcepanu uformować podłużne ciałka pszczółek. Patyczkiem do szaszłyków maczanym w resztkach polewy czekoladowej narysować na pszczółkach po 3 paski i oczka (ja wyciskałam czekoladę z rekawa cukierniczego z odciętą końcówką). Na końcu w każdą pszczółkę powtykać płatki migdałów jako skrzydełka.
* Miód w stanie stałym należy wcześniej podgrzać, rozpuścić i odmierzyć odpowiednią ilość. Można też od razu odmierzyć pół szklanki.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Feast" Nigella Lawson, z moimi zmianami.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-miodowo-czekoladowe