Wykonanie
Składniki :1 twarda główka
kapusty, moja miała 1600 g i w tym słoju zniknęła, następnym razem ukiszę 2 główki
sólświeży
koperek1
marchewkasłoik lub kamionkaNaczynie nie powinno być wypełnione
kapustą po brzegi!Najlepiej kisić
kapustę jesienią, ale warto wypróbować kiszenie teraz ( a nie kwaszenie). A to przepis z bloga Dany."Odrzucamy pierwsze zielone liście, drugie jaśniejsze możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej
kapusty.
Soli używamy niewiele. To
kapusta można by
rzec małosolna jak
ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone.Kroimy
kapustę nożem lub małą szatkownicą. Dodajemy startą
marchewkę i pokrojony
koper. Solimy stopniowo do smaku, tak około 4 płaskie łyżeczki na większą główkę
kapusty."Przygotowanie:Poszatkowaną
kapustę mieszamy ze startą marchwią, solimy i pozostawiamy w misce na minimum 30 min.Po tym czasie przekładamy
kapustę stopniowo do słoja lub kamionki lekko uciskając każdą partię. Późniejsze, jesienne odmiany
kapusty wymagają bardziej zdecydowanego ugniatania. Odmiany wczesne traktujemy delikatniej, aby z
kapusty po ukiszeniu nie zrobił nam się od razu bigos.Przykrywamy pozostawionymi liśćmi
kapusty i przykrywamy ściereczką. Czekamy 2-3 dni w temperaturze pokojowej, aż przefermentuje.Wyjmujemy
kapustę z powrotem do miski i ponownie wkładamy do naczynia, w którym się kisiła. To taki wydawać by się mogło syzyfowy transport, który w tym wypadku spełnia dość istotną rolę. Po takich przenosinach z
kapusty uciekają gazy, które nie są nam do szczęścia potrzebne:).
Przykryłam liśćmi, a dopiero
potem ściereczką.
A tak wygląda ukiszona.
"Ukiszoną
kapustę najlepiej włożyć do lodówki, schłodzona smakuje o wiele lepiej i proces dalszego jej kiszenia zostaje spowolniony. Zapewniam, że długo nie postoi. Od razu proponuję ukisić następną główkę bo tę ukiszoną zjemy dość szybko, a na następną musimy poczekać.
Kapusta jest delikatna i przepyszna! Już tak naprawdę nic do niej nie potrzeba, aby nią się zajadać. Można dodać odrobinę dobrej
oliwy i surówka gotowa.Nie proponuję kiszenia większej ilości za jednym podejściem, z tym poczekajmy na jesień."A tu przepis na kiszenie
kapusty jesienną
porę roku.Ja wypróbowałam wg mnie szybki sposób na swoją
kiszoną kapustę.Kiszoną, a nie kwaszoną jakie są najczęściej dostępne w handlu.
Kapusta zmieszana z marchwią,
koprem i
solą.Taką przekładamy ze stolnicy na 30 min. do miski.przepis z bloga DanusiMożna zrobić z niej surówkę dodając tylko
oliwę lub
olej, ewentualnie odrobinę
cukru.