ßßß
Owsianka na lato – bez gotowaniaPrzez Marzena 12 lipca 2018To jest moje ulubione śniadanie tego lata. Pierwsze co robię po przebudzeniu, to zalewam wrzątkiem płatki i słonecznik oraz orzechy. Potem staram się zebrać do pracy. Jak już jestem przyszykowana, wrzucam pokrojone owoce. Mieszam i gotowe. Taką owsiankę jestem w stanie nie tylko przełknąć, ale pochłonąć ze smakiem. Sami przyznacie, że wymaga ona mało pracy, a jest super wartościowym i apetycznym śniadaniem, przygotowanym bez większego wysiłku.Składnikipłatki owsiane - 3-5 łyżekpestki słonecznika - 2 łyżkimigdały lub orzechy włoskie - 1-2 łyżkinasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczkaowoce np.: jabłka, banany, brzoskwinie, maliny... itp.jogurt wegański (opcjonalnie)InstrukcjePłatki owsiane zalewamy gorącą wodą lub mlekiem. Proporcje to: 1 porcja płatków i 2 porcje wody lub mleka.Ostawiamy pod przykryciem na jakieś 15 minut.Dodajemy ulubione owoce. Super wyśmienite są z brzoskwiniami lub nektarynkami. W bardziej dostępnym zestawie zjadam tą owsiankę z bananem i pokrojonym w kostkę jabłkiem.Jeżeli akurat posiadacie jogurt wegański to koniecznie dodajecie. Rewelacja.