ßßß Cookit - przepis na Owsianka migdałowo-orzechowa

Owsianka migdałowo-orzechowa

nazwa

Wykonanie

Moje życie zmieniło smak odkąd odkryłam, że migdały można mielić w elektrycznym młynku do kawy. Obok blendera jest jeden z podstawowych sprzętów w mojej kuchni. Śniadaniowe owsianki zyskują dzięki temu wyjątkowy smak (i wierzę że i wartości odżywcze).
3 łyżki płatków owsianych
10 migdałów
3 orzechy włoskie
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 banana
trochę mleka
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem. Migdały, orzechy i siemię lniane wrzucał do młynka i mielę trochę. Gdy płatki napęcznieją, dorzucam tą mielonkę. Podlewam mlekiem (może być roślinne) dla uzyskania ulubionej konsystencji.
Zjadam niezwłocznie :-)
Ostrzegam też, że całość konsystencję mocno papkowatą, także z powodu siemienia lnianego. A smak z wyraźnym orzechowo-mgdałowym posmakiem.
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/04/owsianka-migdaowo-orzechowa.html