ßßß
Przez Marzena 11 stycznia 2019Nowy Rok zaczęłam odwiedzinami w Japońskim supermarkecie Mitsua. Akurat były tam pokazy jak zrobić ciasto na okonomiyaki, połączone z występami zespołu z bębnami. Oczywiście nie mogłam sobie odmówić zwiedzenia sklepu spożywczego. Dosłownie czułam się tak, jakbym była w Japonii. Zobaczyłam pełno produktów prosto z kraju kwitnącej wiśni. To jest zupełnie inny świat.Przepis na japońskie placki zrobił mój syn, który jest zakochany w kulturze i kuchni tego kraju. Placki wyszły bardzo smaczne, tanie i o dziwo zrobienie ich było mało skomplikowane. Główne składniki to kapusta i mąka.Składnikimąka pszenna - 1 szklankaśredniej wielkości ziemniaki - 2 sztukitofu - 1/2 kostkibulion warzywny - 1 szklankasól - 1/2 łyżeczkiproszek do pieczenia - 1/4 łyżeczkipłatki drożdżowe (nutritional yeast) - 1 łyżkakiszony imbir - 1/4 szkalnkimała cebula - 1 sztukazmielone złote siemię lnianie - 4 łyżkiposiekany szczypiorek - 1 pęczekposzatkowana kapusta - 3 szklankiInstrukcjeCebulę, ziemniaki i tofu miksujemy w blenderze razem z bulionem warzywnym.Zawartość blendera wylewamy do miski i miksujemy z resztą składników, oprócz kapusty i szczypiorku.Miskę z ciastem przykrywamy i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.Kapustę drobno siekamy i dodajemy do ciasta.Smażymy z obu stron pod przykryciem na małym ogniu przez około 4 minuty.Okonomiyaki podajemy z majonezem i ketchupem, posypane szczypiorkiem.@ placki formujemy dosyć duże@ z podanych w przepisie proporcji wychodzą około 4 sztuki