Wykonanie
Wyżera dwuosobowa1 kg
ziemniaków (stare bądź
młode)
mąka pszennamąka ziemniaczanasólObrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ugniatamy praską aż do gładkości czy jak kto woli na puree.Teraz robimy myk. 3/4 powierzchni gara to ubite
ziemniaki, a 1/4
mąka pszenna. Czyli trzeba sobie z pyrków w naczyniu taką ćwiartkę pustej przestrzeni zrobić.
Potem trzeba dosypać
mąki ziemniaczanej, która ma zapewnić zwięzłość . Na oko poprószyć. Tylko nie swoje, bo
potem można zaniewidzieć.Ugniatamy z tego zestawu ciasto. Z ciasta robimy ruloniki, spłaszczamy je i kroimy kopytka.Te kopytka wrzucamy
potem do lekko osolonej, wrzącej
wody i czekamy jak wypłyną. Na powierzchni niech długo nie pływają. Powiedzmy z minutę.Wyławiamy, podajemy z jakimś niezdrowym sosem i powiedzmy zdrową surówką.U nas były z sosem
cebulowym i
szczypiorkiemWszystkim pracom bacznie przyglądała się surrykatka