ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie buraczane

Kluski śląskie buraczane

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodac buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac.
Składniki dla 4 osób:
8 ugotowanych średnich ziemniaków
średni ugotowany burak
ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej
ok. 3 łyżek mąki pszennej
sól
tłuszcz do okraszenia i cebula
Ziemniaki przecisnąc przez praskę. Burak zetrzec na tarce o drobnych oczkach , w misce połączyc z ziemniakami.
Masę podzielic nożem na cztery równe częśi, jedną wyjąc i odłożyc na bok. W to miejsce wsypac mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach )
Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie.
Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką cedzakową , okrasic tłuszczem z cebulką i podawac z surówką.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/kluski-slaskie-buraczane.html