Wykonanie
Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodac
buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac.
Składniki dla 4 osób:8 ugotowanych średnich
ziemniakówśredni ugotowany
burakok. 6 łyżek
mąki ziemniaczanejok. 3 łyżek
mąki pszennejsóltłuszcz do okraszenia i
cebulaZiemniaki przecisnąc przez praskę.
Burak zetrzec na tarce o drobnych oczkach , w misce połączyc z
ziemniakami.Masę podzielic nożem na cztery równe częśi, jedną wyjąc i odłożyc na bok. W to miejsce wsypac
mąki zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , częśc pszennej.
Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach )Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi
mąką formowac kulki wielkości
orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie.Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką cedzakową , okrasic tłuszczem z
cebulką i podawac z surówką.