Wykonanie
Kluski ziemniaczane maja charakterystyczny kształt małego wrzecionka. Nazwa pochodzi od wrzucania łyżką masy ziemniaczanej na wrzątek - "brosać" to znaczy "rzucać".Składniki:1 kg
ziemniaków1 łyżka
mąki ziemniaczanejkilka łyżek
mąki pszennejsólolejcebulaskwarki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odebrać nadmiar
wody. Dodać
sól i obie
mąki,ilość
mąki pszennej zależy wilgotności startych
ziemniaków. Wymieszać masę tak, bypowstała zwarta, nie lejąca pulpa. Przygotowaną masę nabierać łyżką i wrzucać na osolony wrzątek. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać i gotować aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię Brosaniki okrasić zrumienioną na
oleju cebulką lub skwarkami.UWAGA: Masę ziemniaczaną wylać na gęste sitko, odstawić na kilkanaście minut. Delikatnie odlać
wodę która ścieknie, zebrać
skrobie z dna miski. Dodać do klusek. Dopiero wtedy należy dodawać
mąkę pszenną.

fot. Joanna Matyjek, www.odczarujgary.plJoanna Jakubiuk - szefowa kuchni w restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka, mistrzyni pierogów i dań z
pola na stół. Do gotowania wykorzystuje w 90 procentach produkty lokalne, w tym te z własnego ogrodu.

Redaktorka naczelna Ugotuj.to Ze smakiem. Kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza i MSZ, koordynatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Monika KuciaZobacz także

Znaj
ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie

Słodkie rogaliki ziemniaczane [przepis]

Pączki
drożdżowo - ziemniaczane [przepis]