ßßß Cookit - przepis na Chleb z cebulą

Chleb z cebulą

nazwa

Wykonanie

Lubię cebulowe pieczywo, więc w poszukiwaniu idealnego przepisu wypróbowałam ten. Chlebek wyszedł całkiem ok, choć trochę za mało przysmażyłam cebulę. Ziemniaki nadają mu wilgoci, a cebulka aromatu. Poszukiwania ideału będę kontynuować, bo to jeszcze nie on ;). Niestety chlebek piekłam kilka miesięcy temu, więc nie pamiętam źródła, ale gdy je odnajdę, to wpiszę.
Zakwas:
100 g żytniej mąki (typ 1150)
100 g wody
200 g świeżego żytniego zakwasu
Ciasto:
zakwas
ok. 520 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
20 g oleju ( najlepiej oleju z lnu)
2 cebule (300 g)
100 g żytniej mąki (typ 1150)
350 g pszennej mąki (typ 550)
10 g soli
30 g świeżych drożdży
1. Składniki na zakwas mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 godzin.
2. Cebulę kroimy w kostkę i na oleju smażymy na brązowy kolor, z fragmentami cebulki spalonej na czarno.
3. Wszystkie składniki na ciasto z cebulką i zakwasem mieszamy ( najlepiej w maszynie do chleba) . Odczekujemy 20 minut i znowu je mieszamy. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Na mocno namączonej stolnicy dzielimy ciasto na połowę. Każdą z połówek kładziemy do naolejonej miski i przykrywamy ściereczką, by ciasto na wierzchu nie wyschło. Kiedy nam powtórnie urośnie zsuwamy delikatnie na blachę* i pieczemy przez pierwsze 10 minut w temp 250 a następne 35 minut w temp 200 stopni. Chleb co 15 minut obficie nawilżamy.
*Myślę, że jednak wygodniej będzie piec w keksówce, bo chlebek słabo trzymał formę i zrobił się nieco plaskaty.
Przepis opublikowany w ramach wspólnego pieczenia. Inne cebulowe pieczywo możecie zobaczyć u: Gin, Panną Malwinną, Mirabelką, Siaśką, Mopsika .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/01/Chleb-z-ziemniakami-i-cebulka-na-zakwasie.html