ßßß


Składniki:1/2 kg mąki razowej- u mnie orkiszowa1 kg mąki pszennej5 dag drożdży5 średnich ziemniaków1 duża cebula2 płaskie łyżki solismalczyk roślinny Smakowita PajdaWykonanie:Cebulę obieramy,kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Rozgniatamy na puree i zalewamy 1/2 litra wody. Gdy przestygną, dodajemy drożdże i mąkę razową. Przykrywamy, odstawiamy na pół godziny. Rozczyn mieszamy z resztą mąki, solą i cebulą. Ciasto wkładamy do dwóch keksówek o wymiarach 10x30 cm, odstawiamy. Gdy wyrośnie, pieczemy 40 minut w 190 st. C. Po upieczeniu skórkę przecieramy zwilżoną dłonią, a następnie natłuszczamy.Smacznego!Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.