Wykonanie
Tak mi posmakował Smalczyk roślinny Smakowita Pajda, że postanowiłam upiec chlebek
cebulowy. Do podsmażenia
cebulki, użyłam oczywiście smalczyku, a to tylko pogłębiło smak mojego wypieku. Swojski
chleb najlepiej smakuje z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Z takim
chlebem kanapki znikają błyskawicznie. Smakowita pajda zaskoczyła mnie wyjątkowym smakiem.



Składniki:1/2 kg
mąki razowej- u mnie orkiszowa1 kg
mąki pszennej5 dag
drożdży5 średnich
ziemniaków1 duża
cebula2 płaskie łyżki
solismalczyk roślinny Smakowita PajdaWykonanie:
Cebulę obieramy,kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Rozgniatamy na puree i zalewamy 1/2 litra
wody. Gdy przestygną, dodajemy
drożdże i
mąkę razową. Przykrywamy, odstawiamy na pół godziny. Rozczyn mieszamy z resztą
mąki,
solą i
cebulą. Ciasto wkładamy do dwóch keksówek o wymiarach 10x30 cm, odstawiamy. Gdy wyrośnie, pieczemy 40 minut w 190 st. C. Po upieczeniu skórkę przecieramy zwilżoną dłonią, a następnie natłuszczamy.Smacznego!Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.