Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Miodowa pierś kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Jak wiecie, kocham proste, minimalistyczne przepisy, ponieważ uważam, że sam sekret smaku tkwi w odpowiednim doborze produktów, a nie ich ilości. Używanie składników dobrej jakości pozwoli nam, nawet z ich małej ilości stworzyć danie, którym nasza rodzina i bliscy będą zachwyceni. Taki właśnie jest przepis na miodową pierś kurczaka za szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Do mojego dania z kurczakiem użyłam zaledwie 5 składników oraz kilku przypraw, które zawsze mam w kuchni. Poniższy przepis jest bardzo prosty, kolorowy i smaczny. Przy przygotowywaniu tego dania nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie – potęga tkwi w prostocie. Was także zachęcam do skomponowania własnego dania z 5 składników i zgłoszenia go do wspaniałego konkursu GO SIMPLE Lurpak 🙂 Do wygrania atrakcyjny sprzęt kuchenny.
Sama akcja GO SIMPLE ma na celu zainspirowanie Polaków, że nie liczy się ilość, a jakość składników, co doskonale wpisuje się także w mój styl kuchni. Zachęcam Was do wprowadzenia idei minimalizmu w Waszej kuchni 🙂 No i… nie bójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania!
Zobacz też inne proste przepisy:
Szaszłyki caprese – idealne na grilla
Placuszki z batatów i ziemniaków
Filet rybny pieczony w piekarniku
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut
Składniki
pojedyncza pierś z kurczaka
2 garście szpinaku
garść pomidorków koktajlowych
3 łyżki miodu
100g Lurpak Premium miks lekko solony
dodatki: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki ostrej papryki
Przepis
1
Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy z obu stron. Miód mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz ostrą papryką - polewamy składnikami kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawiamy na około 30 minut.
2
Na patelni rozpuszczamy 50 g miksu LURPAK, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w plasterki - do zrumienienia. Następnie dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy około 3 minut.
3
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej 50 g miksu LURPAK oraz grillujemy kurczaka około 5 minut na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z wcześniej przygotowanym szpinakiem z pomidorkami.
* przepis powstał we współpracy z marką LURPAK
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/05/miodowy-kurczak-ze-szpinakiem