Wykonanie
Tortilla przygotowana w ten sposób jest świetną propozycją na pyszną kolację a nawet obiad jeśli podamy z dodatkiem świeżych warzyw.Idealnie odegra rolę przystawki na domówce czy pikniku wystarczy podać do niej ulubione sosy. Smakuje równie dobrze na ciepło- wyjęta prosto z piekarnika jak i podana na zimo.

Składniki: 6 placków tortilli pszennej2 pojedyncze
piersi z kurczaka4 łyżki
oleju rzepakowego z
czosnkiem2 łyżki posiekanej
bazylii2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
kopru1 łyżka
słodkiej papryki mielonej
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska świeżo mielona0,5 kg. tartego
sera żółtego1 duża
cebula0,5 kg
pieczareksól,
pieprz Przygotowanie: Umyte, osuszone
mięso nasmarować
olejem rzepakowym z
czosnkiem, oprószyć
solą i
pieprzem oraz posypać
słodką papryką i posiekanymi
ziołami.Odstawić na min. 2 godz do lodówki ( a najlepiej na noc)Zamarynowane
mięso grillować na rumiano z obu stron.
Cebulę posiekać drobno, obrane
pieczarki pokroić w pół plastry.Na patelni rozgrzać
masło klarowane , zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki, dusić do odparowania płynu.W
między czasie doprawić
solą i
pieprzem.Grillowanego
kurczaka pokroić w plastry a następnie w paski.Na 3 tortillach ułożyć składniki: tarty
ser żółty,
pieczarki, paski
kurczaka oraz ponownie
ser, każdy placek przykryć kolejnym.Piec o 25 min w piekarniku nagrzanym do 150 st aż
ser się rozpuści a tortilla będzie delikatnie chrupiąca ( trzeba uważać aby nie przepiec tortilli , inaczej
zrobi się sztywna i nie apetyczna)Gotowe plaski pokroić na dowolną ilość trójkątów (u mnie każdy na 4) podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem ulubionych
sosów.





Smacznego