Wykonanie
Dziś przepis, który podkradłam Marcie z bloga Warmiaczka . Warto było, bo mina
Męża i komentarz "
kurcze to jest zajebiste" były naprawdę bezcenne.
Kurczak jest przepyszny, mięciutki i soczysty.
Ciasto francuskie chrupiące a jeszcze do tego
pieczarki i
ser żółty. Czego chcieć więcej?potrzebne składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka,1 opakowanie
ciasta francuskiego,250 g
pieczarek,1
cebula,trochę zielonej
pietruszki,2-4 plastry
sera żółtego,
sól,
pieprz,
czosnek w płatkach,
słodka papryka,
sól morska,
oregano,
masło do smażenia,
jajko.Pierś myjemy, osuszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką.
Pieczarki i
cebulę dusimy na
maśle z
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
pietruszką, studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na środku każdej części układamy filet, nakładamy na niego
pieczarki i
ser.Wystającą część ciasta kroimy w 1 , 5 cm paseczki, które następnie naprzemiennie zaplatamy.Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.Smarujemy rozmąconym
jajkiem, posypujemy
solą mirską i
oregano.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



