Pora na niedzielny deser-ciasto orzechowe

nazwa

Wykonanie

Już miałam nie piec ciasta w tym tygodniu ale zostałam zmuszona przez rodzinkę. Synuś wyszukał film na plex i stwierdził,że przydałoby się coś słodkiego do kawusi. Stwierdziłam czemu nie i upiekłam ciasto orzechowe z jabłkami . Ciasto orzechowe, puszyste na maśle i z dodatkiem jabłek. Uwielbiam ucierane ciasto z owocami zwłaszcza te z jabłkami!
Składniki: na foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm
150 g masła, miękkiego
200 g cukru
szczypta soli
4 jajka
1 łyżka waniliowego cukru lub ekstraktu
150 g zmielonych orzechów laskowych
150 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżka cynamonu
3 jabłka
Kruszonka
50 g masła, zimne
50 g zmielonych orzechów laskowych
80 g mąki
4 łyżki cukru
Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło zmiksuj na puszysto z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Miksując dodaj po jednym jajku. W misce wymieszaj mąkę z orzechami, sodą i cynamonem. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj za pomocą szpatułki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie masę i wygładź powierzchnię. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta. Wymieszaj składniki na kruszonkę i pokrusz na wierzchu ciastu. lekko dociśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź, następnie pokrój na kawałki.
Spara Spara
Spara Spara
Źródło:https://codojedzenia.pl/ciasto-orzechowe-ciasto-ucierane-przepis