ßßß

Składniki: na foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm150 g masła, miękkiego200 g cukruszczypta soli4 jajka1 łyżka waniliowego cukru lub ekstraktu150 g zmielonych orzechów laskowych150 g pszennej mąki1 łyżeczka sody do pieczenia1 łyżka cynamonu3 jabłkaKruszonka50 g masła, zimne50 g zmielonych orzechów laskowych80 g mąki4 łyżki cukru
Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło zmiksuj na puszysto z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Miksując dodaj po jednym jajku. W misce wymieszaj mąkę z orzechami, sodą i cynamonem. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj za pomocą szpatułki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie masę i wygładź powierzchnię. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta. Wymieszaj składniki na kruszonkę i pokrusz na wierzchu ciastu. lekko dociśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź, następnie pokrój na kawałki.Spara SparaSpara Spara