Wykonanie

Witajcie słoneczka. Jak wam mija sobota ? my dzisiaj pospaliśmy dłużej i nieco poleniuchowaliśmy z
kawką w ręku a
potem jak zawsze sprzątanie, zakupy i szaleństwa w kuchni.
Chlebki już wyrobione sobie rosną, mieszkanko lśni, nawet zdążyłam zrobić coś słodkiego. Zastanawiałam się co zrobić i padło na
rogale, zrobiłam także buły z
makiem. Rogaliki są z przepisu mojego dziadka, te same co tutaj . Tym razem jednak zrobiłam je mniejsze i nadziałam
marmoladą różaną. Świetnie smakują nawet na drugi i kolejny dzień. Jak jest weekend to coś słodkiego do
kawki być musi i już. Teraz planuje odpoczynek,
herbatka, książka, kocyk i rogalik. I tak miło
spędzę sobie wieczór, czego i wam życzę.Składniki:- 500 g
mąki pszennej typ 500- 100 g
masła- 2
jajka- 2 łyżki
cukru- 50 g świeżych
drożdży- 125 ml
śmietany 18%-
jajko do posmarowania
rogali-
dżem lub
marmolada-
cukier puder do posypania
rogaliDo miski wsypujemy
mąkę.
Drożdże rozrabiamy łyżką z łyżką
cukru, drugą łyżkę
cukru dodajemy do
mąki.
Masło rozpuszczamy w garnku, chwilkę studzimy i dodajemy do
mąki, wlewamy również
śmietanę i rozbełtane
jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy
drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, dzielimy na 8 części, nakładamy porcję
dżemu lub
marmolady i zwijamy każdy trójkąt w rogalika. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół,
rogale pieczemy 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
rogale układamy na kratce, aby przestygły, przechowujemy w pojemniku. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego.