ßßß Cookit - przepis na Rogale z dżemem z przepisu mojego dziadka

Rogale z dżemem z przepisu mojego dziadka

nazwa

Wykonanie

Witajcie słoneczka. Jak wam mija sobota ? my dzisiaj pospaliśmy dłużej i nieco poleniuchowaliśmy z kawką w ręku a potem jak zawsze sprzątanie, zakupy i szaleństwa w kuchni. Chlebki już wyrobione sobie rosną, mieszkanko lśni, nawet zdążyłam zrobić coś słodkiego. Zastanawiałam się co zrobić i padło na rogale, zrobiłam także buły z makiem. Rogaliki są z przepisu mojego dziadka, te same co tutaj . Tym razem jednak zrobiłam je mniejsze i nadziałam marmoladą różaną. Świetnie smakują nawet na drugi i kolejny dzień. Jak jest weekend to coś słodkiego do kawki być musi i już. Teraz planuje odpoczynek, herbatka, książka, kocyk i rogalik. I tak miło spędzę sobie wieczór, czego i wam życzę.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 125 ml śmietany 18%
- jajko do posmarowania rogali
- dżem lub marmolada
- cukier puder do posypania rogali
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozrabiamy łyżką z łyżką cukru, drugą łyżkę cukru dodajemy do mąki. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilkę studzimy i dodajemy do mąki, wlewamy również śmietanę i rozbełtane jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, dzielimy na 8 części, nakładamy porcję dżemu lub marmolady i zwijamy każdy trójkąt w rogalika. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół, rogale pieczemy 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogale układamy na kratce, aby przestygły, przechowujemy w pojemniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/02/rogale-z-dzemem-z-przepisu-mojego.html