Wykonanie
Parę miesięcy temu, właściwie można powiedzieć, że "rok" temu, miałam obsesję na punkcie rogalików. Chciałam znaleźć idealny przepis, z którego by wyszły perfekcyjne. Przerobiłam tak z 5 przepisów zanim je znalazłam, ale opłacało się.

Składniki (40-50 sztuk)500 g
mąki40 g świeżych
drożdży250 ml kwaśnej
śmietany 18%2
jaja100 g
cukru80 g
masła1
jajo do posmarowania wierzchu
marmolada,
dżem, powidła, czy cokolwiek, czym można je nadziać
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać
mąkę,
jaja, roztopione i przestudzone
masło i szczyptę
soli. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie. Zwinąć w rogalik. Posmarować
jajkiem na wierzchu. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej termoobiegu).

a takie mamy zachody słońca u nas :)zdjęcie całkowicie prawdziwe, bez przerabiania,polecam powiększyć, zawsze się wtedy lepiej prezentuje :)