Wykonanie
Tradycyjne, wszystkim znane.Najlepsze z powidłami śliwkowymi, a także z
musem jabłkowym i nutelląPodwójna porcja na 64 sztuki.Moje jeszcze nie polukrowane :)Co trzeba?1 kg
mąki4
jajka2 kostki
masła4 łyżki
cukru8 łyżek kwaśnej, gęstej
śmietany 18%14 dag
drożdżyCo i jak?W dużej misce połączyć ze sobą m ąkę,
masło i
jajka.W innym naczyniu
drożdże,
śmietanę i
cukier wymieszać na gładką masę.Całość połączyć, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.Włożyć do
torebki foliowej i schładzać 1 godzinę w zamrażarce.Po tym czasie c iasto podzielić na 8 równych części. Po kolei każdą z tych części cienko rozwałkować,na kształt koła. Wykrawać po 8 trójkątów.Na środek każdego trójkąta nakładać powidła czy inne nadzienie, zawijać, zaczynając od szerszego końca. Porządnie zlepić.Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce.Piec na złoto w piekarniku z termoobiegiem około 20 minut w temperaturze 150'Smacznego!