Wykonanie
Rogaliki to słodkości, które chyba każdy z nas lubi. Pyszne z aromatycznym nadzieniem. Przepis na te rogaliki zobaczyłam na blogu Kruche Babeczki . Kiedyś robiłam podobne rogaliki, ale z
proszkiem do pieczenia. Polecam wam takie słodkości, szybko się je robi, są łatwe i nie wymagają wielu składników, tak naprawdę tylko trzy plus
marmolada i
cukier puder. Mają tylko jedną wadę, zbyt szybko znikają z talerza.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
masła- 230 g
śmietany 18 % gęstej- 510 g
mąki pszennej typ 500-
marmolada lub
dżem-
cukier puder do posypania rogalikówWykonanie:Na stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy pokrojone
masło i
śmietanę. Najpierw siekamy wszystko nożem, aby składniki się wymieszały a
potem zagniatamy ręcznie ciasto.Wkładamy ciasto do woreczka i chowamy na 1 godzinę do lodówki.Stolnicę podsypujemy lekko
mąką, wyciągamy ciasto i dzielimy je na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę
marmolady (na szerszą część) i zwijamy rogaliki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki, u mnie wyszły dwie blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy
rogale przez 20 minut. Następnie rogaliki układamy na kratce, aby przestygły, przekładamy na talerze i posypujemy
cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego.