Wykonanie
Cieszą oko i podniebienie :) Porcja na około 30 sztuk.

250 gramów
mąki pszennej4
żółtka1 łyżka
spirytusu30 gramów stopionego, schłodzonego
masła (2 łyżki)
80 gramów kwaśnej, gęstej
śmietany ( 2 kopiaste i 0,5 łyżki)
0,5 słoiczka
marmolady,
dżemu lub np 30 szt wisienek w
likierzecukier puder do posypania
Z
mąki,
masła,
śmietany,
spirytusu i
żółtek zagniatamy ciasto, wkładamy je w woreczku foliowym na 30 - 60 minut do lodówki.
Następnie ciasto przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do
mięsa ( na najmniejszych oczkach).
Następnie ciasto ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka, drugą wałkujemy cieniutko.
Przygotowujemy sobie 3 foremki do wykrawania, u mnie 5 , 4,3 cm ( mała filiżanka, pokrywka od pudełka na wykałaczki i tylka od szprycy, także dobór jest dowolny :)
Wykrawamy taką samą ilość każdej wielkości.
Każde kółeczko nacinamy zostawiając środek nienacięty, składamy zaczynając od największego, smarując odrobiną
białka na każdym sklejeniu, "kwiatuszek" w środku leciutko dociskamy, aby kółeczka się trzymały.
Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.

Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (zaczynamy do strony sklejenia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na środek każdej "różyczki" nakładamy odrobinę
dżemu lub
marmolady (dobrze się to robi nożykiem do warzyw), następnie posypujemy obficie
cukrem pudrem.
