Wykonanie
Bagietki nadziewane
kurczakiem i
serem to doskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do
bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno
szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas
będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami 😀 Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z
bagietki wyglądają smakowicie, ale i efektownie… każdy się skusi 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się efektami swojej pracy, chętnie zobaczę zdjęcia Waszych nadzianych
bagietek 🙂Zobacz też:Nadziewane bułeczki na ciepłoMini burgery koreczki na dwa kęsy3 szybkie przepisy na tostyPorcji: 20 Czas gotowania: 40 minutSkładniki2
bagietkipierś z kurczakajajkobułka do panierkikilka plasterków
sera - żółtego lub
mozzarellałyżka
masła3 ząbki
czosnkugarść
natki pietruszkigarść świeżej
bazyliisól i
pieprzolej do smażeniaPrzepis1
Pierś z kurczaka przygotowujemy tak samo, jakbyśmy robili kotlety z piersi - filetujemy, maczamy w
jajku doprawionym
solą i
pieprzem, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rumiano na
oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.2
Bułkę dzielimy na dwie/trzy części (w zależności od długości kawałków
kurczaka jakie mamy) i wydrążamy z nich środek. Kawałki
kurczaka owijamy
serem i nadziewamy nimi wydrążone
bułki. Po nadzianiu bułeczki nacinamy, jak na zdjęciach.3Łyżkę
masła rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekany
czosnek oraz posiekane
zioła. Solimy i
pieprzymy do smaku. Polewamy
bagietki.4
Bułki wykładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową, aby się nie spaliły. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, by
ser się rozpuścił, a
kurczak zagrzał.5Kroimy na porcje. Podajemy z ulubionymi sosami lub
ketchupem.



