Wykonanie
Lubię chrupko, pikantnie, z biglem. Na przednówku (tu już za chwilę!), gdy skończy się karnawał, powoli zmieniam smak ze słodkiego na słony. Na śniadanie zamiast omletu i gofrów szakszuka albo jajecznica. A do porannej jajecznicy w środku zakatarzonej zimy najlepiej smakuje chrupiąca, nieco pikantna granola wytrawna . Zróbcie sobie słoik na zaś, by podać do zupy dyniowej, wytrawnego omleta i jeszcze kogoś poczęstować.
Dziś
pora na nieco klasyki, chrupiący, drapiący nieco w gardle Dylan, Bob Dylan - lubicie?Posłuchajcie " I Guess I'll Have To Change My
Plans" ...Czasem śniadanie musi być najszybsze, najgorętsze, najlepiej zaczynające dzień. Nasza sobotnią tradycją rodzinna są
jajka na śniadanie .
Jajka w bardzo różnych skupieniach, ale zawsze w wersji wytrawnej - jajecznica, sadzone, w koszulkach, po benedyktyńsku, albo po florencku, jako frittata, w wersji na miękko, w najlepszej
sałatce jajecznej, jako pieczony omlet i całkiem zwyczajnie na twardo z
majonezem. Dopiero w niedzielę przychodzi czas na wersję słodką -
jajka w
omlecie z
konfiturą, poszarpanym kaiserschmarrn, w naleśnikach, gofrach, czy amerykańskich pancakes .Ale i w tygodniu czasem
jajka sa najlepszym daniem
śniadaniowym. Byle przyrządzone szybko i bez zbędnego ambarasu. Na takie okazje idealna zimną będzie szakszuka, a przez cały rok jajecznica z wytrawną granolą, czasem z cherry
pomidorkami i świeżymi
ziołami. Śniadanie idealne na lepszy początek dnia. Koniecznie spróbujcie!
Granola wytrawna pierwszy raz pojawiła się w mojej książce "W słoiku", która ukazała się w kwietniu 2017 roku nakładem Wydawnictwa Publicat. Jeśli zaś posiadacie Thermomix TM5 i korzystacie z platformy z przepisami Cookidoo, tam znajdziecie całą moją kolekcję "Najlepsze granole", a wśród nich także tę granolę wytrawną.
Granola wytrawna to pyszna, chrupiąca alternatywa dla smakoszy, którzy zamiast
czekolady chętniej sięgną po
śledzia. Granola wytrawna pełna jest pestek,
płatków zbożowych, z nutką ostrości. Będzie idealną posypka dla zupy dyniowej, jajecznicy na śniadanie, do sałatki z
fasolką szparagowa i
pstrągiem albo jako dodatek do wytrawnego omleta z
roszponką.100g
płatków owsianych górskich100g
płatków żytnich100g
płatków jęczmiennych50g pestek
słonecznika50g pestek dyni100g
płatków migdałowych4 łyżki obłuszczonych nasion konopi2 łyżki czarnej
gorczycy50 g
siemienia lnianego15 g
płatków drożdży dezaktywowanych2 łyżki
przyprawy cajun (przepis tu)1 łyżeczka
soli60 ml
oliwy extra virgin2 łyżki
syropu jabłkowego Rajman lub melasy
jabłkowej100 ml świeżo tłoczonego
soku jabłkowegoPołącz w dużej misce wszystkie suche składniki. Osobno wymieszaj
oliwę z
sokiem i
syropem jabłkowym, dodaj do suchych składników. Rozłóż całość na głębokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wymieszaj, by masa zbiła się w grudki. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C, dokładnie wymieszaj i piecz kolejne 20 minut mieszając co 10 minut aż granola będzie chrupiąca i złocista. Odstaw blachę do wystudzenia. Gotową granolę przechowuj w szczelnej puszce lub słoju.Wersja na ThermomixRozgrzej piekarnik do 160°C.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw.Do naczynia miksującego wlej
oliwę,
syrop (lub melasę) i
sok jabłkowy podgrzej -> 3min/60°C / obr 2-3.Dodaj
płatki owsiane, żytnie, jęczmienne,
pestki słonecznika i dyni,
płatki migdałowe, nasiona konopii oraz czarną
gorczycę,
siemię lniane,
drożdże dezaktywowane,
przyprawę cajun i
sól, wymieszaj przy pomocy kopystki -> 30s/ obroty WSTECZNE/ obr 3Zawartość naczynia miksującego rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wymieszaj, by masa zbiła się w mniejsze grudki i wstaw do rozgrzanego piekarnika, funkcja termoobieg na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj granolę kopystką i piecz w uchylonym piekarniku przez ok 20 minut mieszając granolę kopystką co 10 minut. Granola powinna być złocista (ale nie rumiana) i chrupiąca.Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przesyp do szczelnie zamykanego słoja lub puszki.