ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe pączuszki na jogurcie greckim…

Ekspresowe pączuszki na jogurcie greckim…

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że nie planowałam w tym roku żadnych smażonych karnawałowych smakołyków, bo generalnie nie lubię smażenia i wiążącego się z tym zapachu oleju rozchodzącego się po domu, nie mogłam odmówić Piotrkowi, który tak usilnie prosił o domowe pączki. Namawiał, namawiał, aż namówił :)
Pączki na jogurcie były w pewnym sensie kompromisem – Piotrek dostał świeżutkie pączuszki do kawy i jeszcze całe pudełko do pracy, a ja nie musiałam się przy tym wiele napracować ;P
To naprawdę ekspresowe pączki, samo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut, a i smażą się szybciutko. Jedynym wyzwaniem jest nadanie im ładnych kształtów. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, więc formowanie przed smażeniem nie wchodzi w grę. Początkowo próbowałam wkładać ciasto do tłuszczu przy pomocy dwóch łyżek, ale nie bardzo się to sprawdziło. Z garnka wyjmowałam przeróżne twory z ciasta i, chociaż miałyśmy z Zuzią niezły ubaw podziwiając ich wymyślne kształty, za nic nie można było powiedzieć, żeby chociaż trochę przypominały pączki ;) Przygotowałam zatem, ku ogromnej uciesze męża, kolejną porcję ciasta, wyjęłam z szuflady moją zaufaną małą łyżkę do lodów i z jej pomocą usmażyłam cały talerz przepysznych i zdecydowanie bardziej fotogenicznych pączuszków :)
Te słodziutkie pączusie będą idealne, jeżeli nie bardzo lubicie się z ciastem drożdżowym lub po prostu nie macie zbyt wiele czasu. Poza tym smakują wybornie, są pulchniutkie, lekkie, nie chłoną tłuszczu i długo zachowują świeżość.
Naprawdę polecam :)
Przepis na około 30 małych pączuszków:
3 duże jajka
250ml naturalnego jogurtu greckiego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g mąki pszennej
Dodatkowo:
olej roślinny do smażenia
drobny cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia lub cukier puder do oprószenia (wedle uznania)
Wykonanie:
Jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii oraz cukier zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną krótko w dużej misce. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę i ostrożnie zmiksuj raz jeszcze. Ciasto powinno być jednolite.
W międzyczasie rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Do gorącego tłuszczu (powinien mieć około 180ºC) wkładaj ostrożnie niewielkie porcje ciasta i smaż po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je nieco z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczaj z cukrze cynamonowym lub posypuj cukrem pudrem.
Smacznego :)
Reklamy
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2018/01/18/ekspresowe-paczuszki-na-jogurcie-greckim