ßßß
1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szkl. cukru2 jajka1/2 szkl. oleju , najlepiej ryżowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka1/2 szkl. żurawin mrożonych lub świeżych, nie suszonych ,*cukier puder do posypania babkiDo średniej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W osobnym pojemniku ubić lekko jajka z olejem i ekstraktem waniliowym i dodać je do mąki. Ciasto wymieszać łyżką lub zmiksować, dodając 3 łyżki mleka. Wsypać żurawiny ( mrożonych nie trzeba rozmarażać) , wymieszać z ciastem. Wylać ciasto do małej foremki - keksówki (20 cm x 10 cm)Rozgrzać piekarnik do 180 st. z termoobiegiem , piec babkę 45 min. , sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona. Po wyjęciu babki z foremki i przestudzeniu posypać cukrem pudrem
* Można dodać więcej żurawin nawet całą szklankęAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 27 stycznia 2018 15:51OpcjePoleć znajomemu wpis „BŁYSKAWICZNA BABKA ŻURAWINOWA”Polecane wpisyCZARNO-BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWECzarno-białe ciasto czekoladowe Ciasto : 100 g ciemnej czekolady 70 % 150 g cukru 100 g mąki 100 g masła 3 jajka Masa : 200 g białej czekolady 30 g masła 100 mlCIASTO JOGURTOWO-MORELOWECiasto jogurtowo-morelowe 150 g mąki tortowej 70 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru 125 g jogurtu morelowego 2 jajka 100 g masła 1 op. cukru o zapachu migdałowymMIGDAŁOWO-JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMIMigdałowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami 1 1/2 szkl mąki 1 szkl. mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 180 ml. jogurtu 3 jajka 1 szkl. cuPiaskowiec z czereśniamiCiasto idealne, gdy brak nam czasu (albo chęci ;)) i mamy mało składników. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga długiego wyrabiania ciasta ani rozwałkowywania.Babka tulipanWitajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan. Trackback