Wykonanie
1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szkl.
cukru2
jajka1/2 szkl.
oleju , najlepiej
ryżowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3 łyżki
mleka1/2 szkl.
żurawin mrożonych lub świeżych, nie suszonych ,*
cukier puder do posypania babkiDo średniej miski przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia i
cukier, wymieszać. W osobnym pojemniku ubić lekko
jajka z
olejem i ekstraktem
waniliowym i dodać je do
mąki. Ciasto wymieszać łyżką lub zmiksować, dodając 3 łyżki
mleka. Wsypać
żurawiny ( mrożonych nie trzeba rozmarażać) , wymieszać z
ciastem. Wylać ciasto do małej foremki - keksówki (20 cm x 10 cm)Rozgrzać piekarnik do 180 st. z termoobiegiem , piec babkę 45 min. , sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona. Po wyjęciu babki z foremki i przestudzeniu posypać
cukrem pudrem* Można dodać więcej
żurawin nawet całą szklankęAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 27 stycznia 2018 15:51OpcjePoleć znajomemu wpis „BŁYSKAWICZNA BABKA ŻURAWINOWA”Polecane wpisyCZARNO-BIAŁE CIASTO
CZEKOLADOWECzarno-białe ciasto
czekoladowe Ciasto : 100 g ciemnej
czekolady 70 % 150 g
cukru 100 g
mąki 100 g
masła 3
jajka Masa : 200 g
białej czekolady 30 g
masła 100 mlCIASTO
JOGURTOWO-
MORELOWECiasto
jogurtowo-
morelowe 150 g
mąki tortowej 70 g
mąki ziemniaczanej 120 g
cukru 125 g
jogurtu morelowego 2
jajka 100 g
masła 1 op.
cukru o
zapachu migdałowymMIGDAŁOWO-
JOGURTOWE CIASTO ZE
ŚLIWKAMIMigdałowo-
jogurtowe ciasto ze
śliwkami 1 1/2 szkl
mąki 1 szkl. mielonych
migdałów 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 100 g
masła 180 ml.
jogurtu 3
jajka 1 szkl. cuPiaskowiec z
czereśniamiCiasto idealne, gdy brak nam czasu (albo chęci ;)) i mamy mało składników. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga długiego wyrabiania ciasta ani rozwałkowywania.Babka tulipanWitajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej
brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan. Trackback