Wykonanie
Kruche ciasto, krem budyniowy i
figi … po prostu pycha!
Składniki na ciasto ( dwie formy o wymiarach 11cmx 35 cm ):300 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki farsz:1 opakowanie budyniu
waniliowego400 ml
mleka do ugotowania budyniu100 g miękkiego
masła2-3 łyżki
cukru pudru5-6 figWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcie.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość
mleka z 500 ml na 400 ml. Przykrywamy folia spożywczą tak aby folia dotykała wierzchu budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu.Budyniowy krem wykładamy na tarte a na wierzch rozkładamy pokrojone w plasterki
figi. Gotowe 🙂Smacznego!