Wykonanie
Wyśmienita , grillowana tortilla z
piersią kurczaka a smaku kebaba , ciągnącą się
mozzarellą ,
jajkiem sadzonym oraz warzywami.Tak przygotowana stanowi formę ciepłej kanapki którą weźmiemy w rękę na spacer czy jako lunch do pracy.Idealna na obiad czy też kolację , syta i pyszna .Możemy dodać do niej nie tylko wyżej wymienione warzywa ale również inne swoje ulubione np.
rzodkiewkę ,
szpinak a może
warzywa konserwowe ?Kombinować z dodatkami możemy do woli , kluczowym składnikiem , bazą jest smażony aromatyczny
kurczak ,
jajko sadzone i delikatna
mozzarella.Polecam zamiast kanapki zapakować taką tortillę ukochane osobie a zobaczycie że …. przekonajcie się sami



Składniki:5 placków tortilli pszennej1 kulka
mozzarelli ( 125g)5 liści
sałaty lodowej1
pomidor1/2
ogóra zielonego1/2
czerwonej cebuliulubione sosy /
ketchup ,
majonez5
jajeksól , świeżo mielony
czarny pieprz1 podwójna
pierś z kurczaka2 łyżki
przyprawy do gyrosa i kebabu2 łyżki
przyprawy do kurczakaolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy w paski.Na patelni rozgrzewamy
olej , smażymy
mięso na rumiano doprawiając
przyprawą do kurczaka oraz do gyrosa i kebebuNa oddzielnej patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy , wbijamy
jajka , oprószamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Smażymy do ścięcia się
białka.Odsączoną z zalewy
mozzarellę oraz umytego
pomidora ,
ogórka i
cebulę kroimy w plastry.Na środek każdego placka tortilli kładziemy plaster/ dwa plastry
mozzarelli , kawałki
kurczaka oraz
jajko sadzone.Składamy tortillę zakładając szczenie boki na siebie.Grillujemy z jeden strony , rozkładamy dodajemy warzywa , polewamy sosami , składamy ponownie.Grillujemy jeszcze chwilę z drugiej strony.










SmacznegoPrzepis dodaję do konkursu Galeo