Wykonanie
Zwiebelkuchen to rodzaj wytrawnego wypieku, bardzo popularnego w kuchni niemieckiej, zwłaszcza w rejonach południowych, jak również w Szwajcarii. Na
drożdżowym cieście znajduje się mnóstwo
cebuli i kawałeczków
bekonu. Placek jest pyszny zarówno na ciepło (można odgrzewać), jak i na zimno. Sami wybierzcie, czy zrobicie go na gotowym spodzie
drożdżowym, czy tez sami przygotujecie ciasto. Ja zazwyczaj robię go na własnym cieście.
1 opakowanie chłodzonego nie słodkiego
ciasta drożdżowego (
spodu do pizzy) LUB150 ml ciepłego
mleka½ opakowania
drożdży instant (opakowanie zawiera 7g)½ łyżeczki
cukruOk. 250-300g
mąki pszennej typ 6504 łyżki
mąki żytniej*1 łyżeczka
soli na wierzch:150 g
wędzonego boczku – pokrojonego w drobną kostkę4-6 dużych
cebul (w tym użyłam 1
czerwonej cebuli, do dekoracji na wierzchu.
Cebuli służącej do dekoracji nie podsmażałam)150 g kwaśnej
śmietany 12%2 łyżki
mąki ziemniaczanejSól i świeżo starty
czarny pieprz – intensywnie do smaku
olej do smażenia*Jeśli nie macie, można użyć samej
mąki pszennej1. Jeśli używamy gotowego ciasta, poniższe kroki pomijamy.Jeśli wolicie sami wykonać spód do placka, rozpuszczamy
drożdże w ciepłym (nie gorącym!)
mleku wraz z
cukrem i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".Następnie dodajemy
sól,
mąkę żytnią oraz resztę
mąki pszennej. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując więcej
mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość
mąki zależy od rodzaju użytej
mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.2. Na patelni podsmażamy pokrojony drobno
boczek (jeśli jest chudy, można użyć odrobiny
oleju). Chodzi o to, by zrobił się zaledwie lekko złoty, lecz by nie wysechł i nie stwardniał. Zdejmujemy go z patelni.Następnie, na tej samej patelni, podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju obrane i pokrojone w nie za cienkie pół plastry
cebule. Gdy będą szkliste, zdejmujemy je z patelni, mieszamy wraz z
boczkiem,
mąką ziemniaczaną i
śmietaną, po czym doprawiamy intensywnie do smaku
solą i
pieprzem.3. Dno formy o wymiarach ok. 20 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tym rozkładamy równomierną warstwą ciasto.Na ciasto wykładamy przygotowane nadzienie
cebulowe. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy dekoracyjnie krążki lub pół krążki
cebuli.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez ok. 30-40 minut.