ßßß Cookit - przepis na Zwiebelkuchen. Placek cebulowy

Zwiebelkuchen. Placek cebulowy

nazwa

Wykonanie

Zwiebelkuchen to rodzaj wytrawnego wypieku, bardzo popularnego w kuchni niemieckiej, zwłaszcza w rejonach południowych, jak również w Szwajcarii. Na drożdżowym cieście znajduje się mnóstwo cebuli i kawałeczków bekonu. Placek jest pyszny zarówno na ciepło (można odgrzewać), jak i na zimno. Sami wybierzcie, czy zrobicie go na gotowym spodzie drożdżowym, czy tez sami przygotujecie ciasto. Ja zazwyczaj robię go na własnym cieście.
1 opakowanie chłodzonego nie słodkiego ciasta drożdżowego (spodu do pizzy) LUB
150 ml ciepłego mleka
½ opakowania drożdży instant (opakowanie zawiera 7g)
½ łyżeczki cukru
Ok. 250-300g mąki pszennej typ 650
4 łyżki mąki żytniej*
1 łyżeczka soli na wierzch:
150 g wędzonego boczku – pokrojonego w drobną kostkę
4-6 dużych cebul (w tym użyłam 1 czerwonej cebuli, do dekoracji na wierzchu. Cebuli służącej do dekoracji nie podsmażałam)
150 g kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól i świeżo starty czarny pieprz – intensywnie do smaku
olej do smażenia
*Jeśli nie macie, można użyć samej mąki pszennej
1. Jeśli używamy gotowego ciasta, poniższe kroki pomijamy.
Jeśli wolicie sami wykonać spód do placka, rozpuszczamy drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodajemy sól, mąkę żytnią oraz resztę mąki pszennej. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
2. Na patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek (jeśli jest chudy, można użyć odrobiny oleju). Chodzi o to, by zrobił się zaledwie lekko złoty, lecz by nie wysechł i nie stwardniał. Zdejmujemy go z patelni.
Następnie, na tej samej patelni, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obrane i pokrojone w nie za cienkie pół plastry cebule. Gdy będą szkliste, zdejmujemy je z patelni, mieszamy wraz z boczkiem, mąką ziemniaczaną i śmietaną, po czym doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem.
3. Dno formy o wymiarach ok. 20 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tym rozkładamy równomierną warstwą ciasto.
Na ciasto wykładamy przygotowane nadzienie cebulowe. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy dekoracyjnie krążki lub pół krążki cebuli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez ok. 30-40 minut.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/10/Zwiebelkuchen-Placek-cebulowy.html