ßßß Cookit - przepis na Angielski chleb muffinowy. English muffin bread. Chleb tostowy.

Angielski chleb muffinowy. English muffin bread. Chleb tostowy.

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję przepis na pyszny chleb tostowy. Puszysty i pełen smaku - absolutnie nie jak kupne wato-podobne potwory :) . Jego nazwa nie wywodzi się od muffinek, czyli słodkich babeczek, lecz od angielskich muffinów - drożdżowych bułeczek pieczonych na patelni. Niedługo podam i na nie przepis, tym razem jednak zachęcam do wypróbowania tego smaku w postaci łatwego i szybkiego w przygotowaniu chleba. Długo zachowuje on świeżość - lecz nie wiem, czy będziecie mieli okazję się o tym przekonać, ponieważ pokrojony w plastry i zrumieniony w tosterze, posmarowany masłem i podany np. z ulubioną konfiturą - smakuje po prostu wyśmienicie. Przepis inspirowany Allrecipes.
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1 i 1/2 szklanki mąki typ 405
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
masło i mąka kukurydziana lub semolina do formy do pieczenia
Mleko wraz z wodą podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże wraz z cukrem i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650. Dokładnie wymieszać. Odstawić, by ciasto "ruszyło" na 20 minut.
Po tym czasie dodać sól, sodę i rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić zwarte, jednolite lecz dość luźne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, by mniej kleiło się do dłoni.
Na tym etapie ciasto jest bardzo luźne - o wiele luźniejsze, niż typowe ciasto drożdżowe. Z tego ciasta nie uformujemy bochenka na blacie - i tak ma być.
Ciasto zbieramy w kulę i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą lub semoliną prostokątnej formy do pieczenia (moja forma ma wymiary 20 cm x 10 cm). Delikatnie poruszamy foremką, by ciasto dopasowało się do jej kształtu.
Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe na 45 minut.
Wierzch ciasta oprószamy delikatnie mąką kukurydzianą lub semoliną. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C (do suchego patyczka).
Studzimy na kratce.
Przed podaniem opiekamy w tosterze, opiekaczu bądź piekarniku.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/09/Angielski-chleb-muffinowy-English-muffin-bread.html