Wykonanie
Dziś prezentuję przepis na pyszny
chleb tostowy. Puszysty i pełen smaku - absolutnie nie jak kupne wato-podobne potwory :) . Jego nazwa nie wywodzi się od muffinek, czyli słodkich babeczek, lecz od angielskich muffinów -
drożdżowych bułeczek pieczonych na patelni. Niedługo podam i na nie przepis, tym razem jednak zachęcam do wypróbowania tego smaku w postaci łatwego i szybkiego w przygotowaniu
chleba. Długo zachowuje on świeżość - lecz nie wiem, czy będziecie
mieli okazję się o tym przekonać, ponieważ pokrojony w plastry i zrumieniony w tosterze, posmarowany
masłem i podany np. z ulubioną
konfiturą - smakuje po prostu wyśmienicie. Przepis inspirowany Allrecipes.

1 opakowanie
drożdży instant (7g)1 i 1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody1 łyżka
cukru2 łyżki rozpuszczonego
masła1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501 i 1/2 szklanki
mąki typ 4051 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejmasło i
mąka kukurydziana lub semolina do formy do pieczenia
Mleko wraz z
wodą podgrzać. Do ciepłego
mleka dodać
drożdże wraz z
cukrem i 1/2 szklanki
mąki pszennej typ 650. Dokładnie wymieszać. Odstawić, by ciasto "ruszyło" na 20 minut.Po tym czasie dodać
sól,
sodę i rozpuszczone
masło. Mieszając, stopniowo dodawać
mąkę. Wyrobić zwarte, jednolite lecz dość luźne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę
mąki, by mniej kleiło się do dłoni.Na tym etapie ciasto jest bardzo luźne - o wiele luźniejsze, niż typowe
ciasto drożdżowe. Z tego ciasta nie uformujemy bochenka na blacie - i tak ma być.Ciasto zbieramy w kulę i przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką kukurydzianą lub semoliną prostokątnej formy do pieczenia (moja forma ma wymiary 20 cm x 10 cm). Delikatnie poruszamy foremką, by ciasto dopasowało się do jej kształtu.Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe na 45 minut.Wierzch ciasta oprószamy delikatnie
mąką kukurydzianą lub semoliną. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C (do suchego patyczka).Studzimy na kratce.Przed podaniem opiekamy w tosterze, opiekaczu bądź piekarniku.